Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, jakie daje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Restaurants near Main Market Square Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film