Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. czarna czy białą która lepsza? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film