Interesujący blog z przyciągającymi tekstami.

Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

0
Posted in inne By admin

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak też kapitalnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z godziwą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym walorem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu